Detalii si imagini: https://drive.google.com/open?id=18TDhU4TniuofA21TVs-kXjsWwnkHax4x

                        Proiectul internațional ADIFLOR

                         “Semons, en Roumanie, le plaisir de lire en français”

                                                                              la Școala Gimnazială Nr. 1 Tutova

   În perioada noiembrie 2017- februarie 2018 s-a desfășurat la Școala Gimnazială Nr. 1 Tutova un proiect internațional prin care asociația franceză ADIFLOR încurajează studiul limbii franceze ca limbă străină și lectura în limba franceză. Proiectul își propune de asemenea să sensibilizeze tânărul cititor în scopul deschiderii spre lume și diversitate culturală.

   În cadrul proiectului coordonat de doamna profesoară de limba franceză Paula Toporaș, școala Tutova a primit un număr de 100 de volume în limba franceză, sub formă de donație. Cărțile au fost selectate de pe platforma online ADIFLOR, în funcție de nivelul de limbă franceză al elevilor și de gradul de atractivitate, în scopul de a face cât mai interesant studiul limbii străine. Printre aceste cărți este și o parte a  colecției Le Vent de l’histoire, cărți care prezintă sub formă de bandă desenată diverse momente din istoria Franței. De asemenea printre volume se numără cărți de povești după filme de animație celebre precum Shrek sau Les pingouins de Madagascar, dar și cărți din colecția Explique-moi care explică diverse aspecte ale vieții, pe teme de biologie, astronomie, noțiuni de stat sau cultură generală.

   Volumele urmează să fie inventariate și  împrumutate elevilor în perioada următoare și sperăm într-o îmbunătățire a atitudinii lor față de studiul limbii franceze prin contactul cu aceste texte diferite de manual. Scopul proiectului este cel de a semăna plăcerea de a citi în limba franceză, după cum spun organizatorii din Franța, iar elevii și-au arătat deja interesul cu ocazia activităților de prezentare a cărților din data de 26 februarie. Desigur că lectura într-o limbă străină nu este ușoară pentru micii începători, însă ei vor fi susținuți în alegerea cărților și vor fi încurajați să lucreze cu dicționarul, în caz de nevoie.

   Proiectul ADIFLOR s-a desfășurat în școli din mai multe județe din România, cum ar fi Satu Mare, Iași, Bacău, Neamț, Vrancea, Timișoara, Cluj, Ploiești, Ilfov.

   Asociația ADIFLOR are drept scop distribuirea în toată lumea a cărților și revistelor în limba franceză. Ea a fost creată în anul 1985 de către fostul ministru Xavier Deniau, cu scopul de a promova cartea ca și obiect și  lectura în limba franceză. De atunci, asociația a coordonat peste 1500 de proiecte în toată lumea. ADIFLOR contribuie și la evenimentele axate pe francofonie  pentru a promova diversitatea culturală francofonă. Activitățile de lectură în limba franceză sunt văzute nu numai prin prisma reușitei școlare ci mai ales prin scopul mai înalt de a accede prin cunoașterea unei limbi străine spre modernitate, spre noi  instrumente de comunicare, reflecție și creație.